Home Ön itt van:
2006. június 21. szerda 9:00
1088 Budapest, Rákóczi út 15.
Beszélgetés
A 2001-ben megalakult Közép-európai Kulturális Platform hat részvevő országának célja kultúrájuk kölcsönös megismertetése és együttműködésük elősegítése. A Platform megbízásából az Európai Utas c. folyóiratot kiadó Európai Utas Alapítvány által működtetett Közép-európai Kulturális Intézet 2006. június 21-én kerekasztal-beszélgetést rendezett, melyen a Platform-országok, valamint Ukrajna egy-egy jelentős kulturális műhelyének képviselői vettek részt, akiket Vig József, a Külügyminisztérium Sajtó- Kulturális és Tudományos Főosztályának vezetője köszöntött. Az eszmecserét Nagy András író vezette.
A résztvevők bemutatták saját műhelyeiket (folyóiratukat, szerkesztőségüket, stb.), illetve megvitatták a jövőbeli együttműködés lehetőségét és formáit. Az eszmecsere eredményeit közös ajánlásban foglalták össze. Az így kialakult, illetve megerősített kapcsolatrendszer egy közép-európai kulturális hálózat továbbépítését szolgálja majd. Ezt az is bizonyítja, hogy a találkozó nyomán már konkrét tervek is születtek a további együttműködésre. Így például az osztrák KulturKontakt és a szlovén külügyminisztérium közös ukrajnai projektjéhez alakultak ki újabb kapcsolatok, a szlovákiai Kalligram Kiadó ukrán szerzők műveinek kiadását tervezi magyar fordításban, és valamennyi konferencián részt vett szervezet vállalta, hogy a jövőben markánsabban fogja megjeleníteni saját folyóiratában az ukrán kultúrával kapcsolatos írásokat, illetve ukrán szerzők műveit.

A találkozón résztvevő műhelyek:
• Ï („Ji”, kulturológiai folyóirat, Ukrajna)
képviseli: Taras Voznyak főszerkesztő
• Eurozine (európai kulturális folyóiratok internetes hálózata, Ausztria)
képviseli: Michaela Adelberger igazgató
• Kalligram (folyóirat- és könyvkiadó, Szlovákia)
képviseli: Szigeti László igazgató
• HOST (folyóirat- és könyvkiadó, Csehország)
képviseli: Marek Šečkar, szerkesztő
• Instytut Książki (könyvintézet, Lengyelország)
képviseli: Elżbieta Kalinowska, program-koordinátor
• Beletrina (irodalmi folyóirat, Szlovénia)
képviseli: Igor Brlek, kiadóvezető
• Európai utas (kulturális folyóirat, Magyarország)
képviseli: Módos Péter főszerkesztő, Nagy András író)

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.