Home Ön itt van:

Szent László emlékezete címmel nyílt kiállítás szeptember 14-én a párkányi városi múzeumban, a Szent László-emlékév alkalmából, a művelődési központ és a városi múzeum közös szervezésében.

A kiállítás tizenegy nagy méretű, színes tabló segítségével mutatja be Szent László személyét, uralkodásának eredményeit, a történelmi körülményeket, amelyek között élt és uralkodott, továbbá azt is, milyen kultusza van Lengyelországban, Horvátországban, Itáliában és másutt.

A megnyitón ünnepi köszöntőt mondott Pomogáts Béla, az Európai Utas Alapítvány elnöke, Széchenyi-díjas irodalomtörténész, aki a következőképpen kezdte mondanivalóját: „Volt egyszer egy  húszmillió fős, nagyon gazdag Magyarország, melynek értékes történelme volt”. Sorolta neves királyait, uralkodóit, s köztük Szent László királyt, akinek kettős értelmezését emelte ki  magyar történelmi és egyházi vonatkozásban. László király volt az, aki megszilárdította a magyar államot. Nemcsak lovagkirály volt, hanem egyben bölcs és előrelátó uralkodó. Ő emelte országa népét Európa alkotó nemzetei közé. A magyar történelem legnagyobb alakja, beírta nevét a középkor történelmébe – mondta Pomogáts Béla.

Módos Péter író röviden bemutatta az Európai Utas Alapítvány történetét, küldetését és célját. Az alapítvány egységes magyar nemzetben gondolkodik, és missziós tevékenységével erősíti a kapcsolatokat, többek között ezzel a kiállítással is a Kárpát-medencében, de Európa többi országában ugyancsak.

Szende László, a Magyar Nemzeti Múzeum főosztályvezetője történelmi szempontból méltatta Szent László életét. Beszélt az adott kor viszontagságairól, valamint a Szent László-tiszteletet jelképező, történelmi viharokat megélt nagyváradi szobrának sorsáról. Említést tett a magyar néphagyományok által fennmaradt, ma is ismert legendákról, és a Szent Lászlót övező tisztelet európai jelentőségéről. A megnyitót Pálmai Árpád esztergomi egyházzenész-karnagy Szent Lászlóról szóló egyházi énekekkel gazdagította.

A kiállítás anyaga arra ösztönöz bennünket, legyünk büszkék gazdag és nagy értékeket hordozó történelmünkre és uralkodóinkra, köztük a lovagkirályra, Szent Lászlóra, akit az egyház 1192-ben Nagyváradon szentté avatott. A kiállítás a párkányi múzeumban október 1-ig tekinthető meg.

Dániel Erzsébet írása  a felvidek.ma oldalon (http://felvidek.ma/2017/09/szent-laszlo-emlekezete-kiallitas-parkanyban/)

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.