Home Ön itt van:

A Duna összeköt- a kulturális együttműködés lehetőségei a Duna Stratégiában

A kiadvány az NKA támogatásával készült.
A Duna összeköt

JELENLÉT-Két kiállítás Temesvárról: Székely László épületei, Kortárs bánsági magyar képzőművészek

2011. november 16-30.
Szervezők:
Közép-európai Kulturális Intézet, igazgató: Módos Péter
Temesvári Magyar Nőszövetség, elnök: Szász Enikő
Közép-Európa húsz év után

A 2009. december 3. és 4. között megrendezett nemzetközi konferencia kiadványa
Közép-Európa húsz év után

Borislav Pekic

A 15 éve elhunyt európai hírű szerb író emlékére rendezett kiállítás katalógusa. (2007. október 25 - november 14.)

Hajnal Mihály

A Prágában élő magyar származású festő-és grafikusművész mintegy 40 festményét bemutató tárlatának katalógusa. (2007. november 22 - december 14.)

Nagyszeben - Európa Kulturális Fővárosa 2007

2007. szeptember 27 - október 16. között megrendezett kiállításunk katalógusa

Brancusi, a fotográfus

A kiállítás leporellója. (2007. március 27 - április 13.)

Közép-európai életutak (1) - Josef Polák

2007. évi első kiállításunk katalógusa.(Január 25 - február 16.)

Változatok Rómára

Gaál István olaszországi fotóit és a Római Akadémia ösztöndíjasainak munkáit bemutató kiállításunk katalógusa. (2007. november 16 - december 15.)

Temesvár - Európa kapuja

Temesvári képzőművészek munkáit bemutató kiállításunk katalógusa. (2007. október 19 - november 3.)

Banga - Árnyékmás

Banga Ferenc grafikusművész munkáit bemutató kiállításunk katalógusa.(2006. május 26 - június 16.)

Danilo Kis

A 2005. december 8 - 20. között megrendezett kiállításunk katalógusa.

Az ifjú köztársaság - Ausztria

2005. november 10 - december 2. között megrendezett kiállításunk leporellója.

Közép-európai Olvasókönyv

Korniss Dezső (1908-1984) művek Dr. Merics Imre magángyűjteményéből

A kiállítás katalógusa (2004. november 26 - december 15.)

Márai Kassája

2004. március 22. és április 23. között rendezett kiállításunk leporellója

Arcok - művészet és pszichoanalízis Triesztben a két világháború között

Katalógus az Arcok - művészet és pszichoanalízis Triesztben a két világháború között c. kiállításhoz.

Az Arcok – művészet és pszichoanalízis Triesztben a két világháború között című kiállítás anyaga tematikus válogatás a trieszti Revoltella Múzeum és még tíz egyéb intézmény és magángyűjtő tulajdonában levő festményekből, tehát egy ritkán látható összeállítás. A kurátorok, dott. Maria Masau Dan, a Revoltella Múzeum igazgatója, és Anna Maria Accerboni professzor három festő, Arturo Nathan, Cesare Sofianopulo és Vito Timmel legjelentősebb alkotásait állították a kiállítás középpontjába. 20. század eleji Trieszt művészetének kiemelkedő alakjairól van szó, akik, mindhárman sajátos kapcsolatban álltak a pszichoanalízissel, amelynek első olaszországi művelője, Freud tanítványa, Edoardo Weiss 1919-től 1932-ig folytatta pszichoanalitikusi praxisát Triesztben. Jórészt Weissnek köszönhető az, hogy a trieszti értelmiségiek élénken érdeklődtek a pszichoanalízis iránt ( az akkoriban pezsgő életű kikötővárosban születik meg az 20. sz. olasz irodalmában egyik remekműve, a Italo Svevo Zeno tudata c. regénye, és itt él és alkot a költő Umberto Saba is, akit a kiállítás két képe idéz). Az említett festők közül Arturo Nathan Weisshez járt analízisbe, s a pszichoanalitikus tanácsára kezdett el festeni: több önarcképe és szuggesztív erejű, belső tájait ábrázoló, szimbolikus tájképe tanúskodik erről az élményről. Cesare Sofianopulo excentrikusabb művész, aki számtalan önarcképben örökítette magát és énjének különféle oldalait. A harmadik fókuszba állított festő, Vito Timmel, Sofianopulo barátja. Néhány vizionárius jellegű alkotásán kívül két 1943-ban, már a pszichiátriai klinika betegeként festett művét mutatjuk be. A kiemelt festők mellett a 20. század elejének több trieszti művészétől láthatunk alkotásokat – elsősorban szintén portrékat és önarcképeket.

Gorizia - egy közép-európai város ezer éve, katalógus, 2002

A hányatatott történelmű közép-európai város ezer évét mutatta be az a kiállítás, amely 2002. június l4-től szeptember 30-áig volt látható - részben a Budapesti Történeti Múzeumban, a Budai Várban, részben a Közép-Európai Kulturális Intézetben.
Az előbbi helyszínen főként a sokszor viharos múlt emlékeit mutatta be, festmények, történelmi dokumentumok és más relikviák segítségével, míg az utóbbi helyen főként a jelenről igyekeztek képet adni. Egyébként ennek a tárlatnak egyik szegletében helyet kapott Nova Gorica is, alátámasztva azt a tételt, hogy előbb-utóbb összenő, ami összetartozik.

A kiadvány a kiállítás anyagát mutatja be képekkel, adalékokkal és pontos tárgylistával.

Kiadta: Edizioni Della Laguna és Közép-európai Kulturáils Intézet

Képek. A bécsi Sigmund Freud Múzeum Gerald Zugmann fotóin

A Képek. A bécsi Simgund Freud Múzeum fotóin c. kiállításhoz készített katalógus.

A Képek. A bécsi Freud Múzeum Gerald Zugmann fotóin című kiállítás a művész hatalmasra nagyított fekete-fehér fotóit mutatja be. A fotósorozat nem a pszichoanalízist megalapító Sigmund Freudról szól, hanem arról a helyről, amely a legszorosabban összekötődött működésével: a Berggasse 19. számú házról. Arról, hogyan vált Freud hajdani praxisa „emlékhelyből gondolathellyé”, vagyis miképp alakult a 19. századi nagypolgári lakás múzeummá. A kiállítás csemegéje lesz a Freud Múzeum kortárs művészeti gyűjteményének egy darabja: Franz West „Dívány” c. bútorszobra. Ez az acélból készült bútor kiváló példája a kortárs művészet és a pszichoanalízis lehetséges érintkezési pontjainak: mintegy arra invitálja majd a látogatót, hogy feküdjön bele.

Közép-európai Kulturális Kalauz, 2002

Művészet és kultúra Trieszttől Krakkóig. 2002 második félévének legjelentősebb kulturális eseményei a térségben.

Sásköpeny és aranycsipke - 19. századi rajzolók közép-európai viseletképei

A Közép-európai Kulturális Intézetben 2003. januárjában volt látható a "Sásköpeny és aranycsipke" c. kiállítás, mely 19. századi rajzolók közép-európai viseletképeit mutatta meg. A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum és a KeKI közös rendezésében valósult meg. A kiállításhoz készült katalógus színes képeket, részletes néprajztudományi elemzéseket és pontos tárgylistát is tartalmaz.
A kiadvány angol és magyar nyelvű. Megtekinthető a KeKI-ben.

Kiadta a Közép-európai Kulturális Intézet

Thomas Bernhard élete és >életemberei<. A hagyaték

A Thomas Bernhard élete és >életemberek. A hagyaték c. kiállítás - amely először a szerző 70. születésnapjának alkalmából, 2001-ben Bécsben és Linzben volt látható kísérletet tesz e sokoldalú írói személyiség megközelítésére. Összekapcsolja egymással az életet és az életművet: egymás mellé helyezi a neki legfontosabb személyek írásos örökségét és Thomas Bernhard - nyilvánosan először most bemutatott - hagyatékát. E kettős távlat nem csak a tárgyi dokumentumokhoz, személyes mozzanatokhoz és hátterekhez nyithat új utakat, hanem Bernhard írói munkájának keletkezéstörténetéhez és sajátosságaihoz is. A gmundeni Stonborough-Wittgenstein villában - Felső-Ausztria tartomány hathatós segítségének köszönhetően - 2001 őszén nyílt meg a Thomas Bernhard Archívum, ahol Martin Huber vezetésével folyik a hagyaték módszeres feldolgozása. A mostani kiállítás köztes beszámolónak is tekinthető: képet ad a hagyaték-feldolgozás eddigi eredményeiről.
A kiállítás és a katalógus középső fejezetében ezért Bernhard irodalmi munkásságának kiválasztott darabjai a főszereplők: nem csak a művek időrendjét követik nyomon, de a különböző keletkezési fokok szembeállításával és a javítási technikák bemutatásával szó szerint >leolvashatóvá< teszik a szerző munkamódszerét is. Az életmű különböző korszakaiból vett szövegpéldákból kiderül, hogy Thomas Bernhard írói tevékenysége a magára-találás korán kezdődő és csak halálával véget érő, szüntelen folyamata volt, s a közzétett művek csak egy sokkal hosszabb út szakaszai. A kiállításnak ebben a részében nagy hangsúlyt kapnak az író életének legkülönbözőbb területeit megörökítő fotók, amelyek ilyen összeállításban nyilvánosan még soha nem voltak láthatók - az író tulajdonából származó >képes életrajz< mintegy személyes kiegészítést nyújt a közismert, hivatásos fotográfusok készítette felvételekhez.
A katalógus megvásárolható a Közép-európai Kulturális Intézetben.

Tošo Dabac: Táskaperspektíva

Tošo Dabac a zágrábi szociofotós képei a harmincas évekből. A 2002 májusában bezárt fotókiállításunk katalógusa.

František Kupka

František Kupka munkái Jan és Meda Mladek washingtoni gyűjteményéből.
A 2002 februárjában bezárt kiállításunk katalógusa.

Dunai vázlatok

19. századi rajzolók táj- és városképei.
Rákóczi úti galériánkban 2001 őszén tartott kiállításunk katalógusa.

Közép-európai Kulturális Kalauz 2001

Művészet és kultúra Münchentől Rigáig.
2001 második félévének legjelentősebb kulturális eseményei a térségben.

Gerhard Trumler: Külső tájak - Belső tájak

Gerhard Trumler osztrák fotóművész 2001 októberében, Rákóczi úti galériánkban tartott fotókiállításának katalógusa.

A Közép-európai együttműködés lehetőségei és kényszere a harmadik évezredben

A 2001 májusában tartott konferenciánk programfüzete

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.