Home Ön itt van:
Culture, Identity, Central Europe
international forum and conference
Place: Central European Cultural Institute (Budapest, VIII. Rákóczi út 15.)
Date: 16 May, 2013, 10.00-18.30
Lectures and presentations from Małgorzata Ornat (Cracow), Öllős László, Konrad Sutarski, Szarka László, Karol Wlachovsky, Kiss-Szemán Róbert, Katarzyna Sitko, Szigeti László, Görözdi Judit, Michal Černý, Berkes Tamás, Beke Mihály András, Módos Péter, Jiři Machacek and others
Program:
10.00 – 10.20: Welcome speech from director Péter Módos
10.00 – 11.30: Lectures and presentations
11.30 – 12.00: Coffee break
12.00 – 13.00: Lectures and presentations
13.00 – 14.00: Lunch
14.00 – 15.30: Lectures and presentations
15.30 – 16.00: Coffee break
16.00 – 18.30: Forum conversation
18.00 – 18.30: Closing drink
Our guests represent the cultural life of Cracow, Ostrava, Prague, Bratislava, Dunaszerdahely and Budapest, both of them live in a cultural environment of two or three nation. From their presentations one can understand the points of views of the nations in Central Europe and the possible new forms of connections.
The conference is supported by Visegrad Fund.

Sajtómegjelenések:
http://www.hirek.sk/kultura/20130514130550/A-kozep-europai-identitasrol-rendeznek-konferenciat-Budapesten.html

http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=209713:a-koezep-europai-identitasrol-rendeznek-konferenciat-csuetoertoekoen&catid=76:hazai-vonatkozasu-hirek&Itemid=113
Visegrádi identitás a V4 országok szemével és Közép-Európa felől nézve
Konferencia és fórum, 2013. május 15-16.
Az 1990-ben alapított Európai Utas alapítvány és az általa 10 éve működtetett Közép-európai Kulturális Intézet, valamint az intézettel szorosan együttműködő Európai Utas folyóirat 1990 óta vizsgálja Közép-Európa társadalmi és kulturális folyamatait, szoros kapcsolatokat épített ki a térség országainak civil és szakmai műhelyeivel. Természetszerűen legerősebb kapcsolatokat a visegrádi országok intézményeivel ápol. Ezt a két évtizedes együttműködési folyamatot foglal össze a május közepére tervezett konferencia és fórum, amelyen mindazok a tapasztalatok, amelyek az 1945 után, illetve az 1989-90 után hasonló társadalmi közegben megélt, párhuzamos folyamatokból származnak. Sajátos irányt szab a kapcsolatok működtetésének a 2009 óta folyamatosan elmélyülő társadalmi-gazdasági válság, amely arra készteti a visegrádi országokat, hogy újragondolják a kultúra és a társadalom összefüggésit, az együttműködés lehetőségeit és formáit. Konvergencia és divergencia; sajátos visegrádi identitás és egyedi utak keresése; kulturális kohézió a V4 országok között: e témákban várunk előadásokat a meghívott vendégektől (Kalligram Műhely, Pozsony; International Cultural Institute, Krakkó; Strední Evropa, Prága). Megvizsgáljuk, mit tehetnek a V4 országok a Délkelet-Európával, illetve a Nyugat-Balkánnal való együttműködés érdekében; hogyan változik meg Közép-Európa fogalma (lehetséges-e, hogy Közép-Európa mint különböző kultúrák találkozási pontja keletre vagy délebbre tolódik). Hogyan lehetne bevonni a kulturális együttműködésben olyan régiókat, mint Észak-Olaszország, Ausztria, Dél-Németország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia. A meghívott kulturális műhelyek konkrét tevékenységükről és lehetőségeikről, az együttműködés formájáról is tanácskoznak. A konferenciát lezáró fórum nyitottabb, szélesebb közönség bevonásával lehetőséget ad egyetemek, kutatóműhelyek bemutatkozására és a közvetlen eszmecserékre is.

Támogatta:
www.visegradfund.org

Partnerszervezetek:

http://www.protimluv.net/

http://www.klezmer.pl/

http://www.kalligram.com/

Módos Péter igazgató köszöntő beszéde

Konrad Sutarski, Flóra Petovska és Rockenbauer Zoltán, a konferencia elnöke

Konrad Sutarski és Flóra Petovska

Öllős László

Jiři Machacek és Flóra Petovska

Szigeti László és Rockenbauer Zoltán

Wojcziech Ornat és Éles Márta

Kiss Szemán Róbert és Rockenbauer Zoltán

Görözdi Judit, Berkes Tamás, Katarzyna Sitko és Michal Černý

Karol Wlachovsky és Rockenbauer Zoltán

Katarzyna Sitko és Michal Černý

Szarka László

BerkesTamás

Katarzyna Sitko

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.