Home Ön itt van:
2007. január 25. csütörtök 10:00 - 2007. február 16. péntek 18:00
1088 Budapest, Rákóczi út 15.
Dr. Josef Polak (1886-1945)
Kiállítás
2007. január 24-én 19 órától a Közép-európai életutak című sorozatban elsőként a Dr. Josef Polák életét bemutató kiállítás nyílik a Közép-európai Kulturális Intézetben.

Josef Polák a Monarchia-beli Prágában, zsidó családban született, és az első Csehszlovák Köztársaságban tevékenykedett, a korábban német–magyar kultúrájú Kassán. A Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatójaként jelentős hatást gyakorolt a város kulturális fejlődésére, szellemi hatása máig érezhető. Széles érdeklődési körét mutatja, hogy magyarra fordította és megrendezte Karel Čapek (1890–1938) R. U. R. című művét Kassán és Budapesten is. Etnikai, származási és nyelvi különbözőségeken felülemelkedő kultúrát teremtő képessége a XXI. századi Közép-Európa egyik példájává emeli őt. 1938 novemberében, az első bécsi döntés miatt visszament a nácik által megszállt Prágába, ahol kétszeresen is üldözött volt: zsidó és ellenálló. Koncentrációs táborban tűnt el.

A kiállítás anyaga a Prágai Zsidó Múzeumból indult el, s Pozsony, majd Kassa (Kelet-szlovákiai Múzeum) után jutott el Budapestre. A Közép-európai Kulturális Intézetben most bemutatásra kerülő kiállítás a Prágai Zsidó Múzeum anyagán kívül kiegészül korabeli plakátokkal, grafikákkal és más kordokumentumokkal, s arról tanúskodik, hogy egy ember a történelem minden zűrzavara ellenére is élhet teljes és tartalmas életet.

A kiállítást megnyitják: Magda Veselská, a Prágai Zsidó Múzeum Dokumentációs osztályának vezetője, Robert Pollák, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatója és Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.