Home Ön itt van:
2007. március 27. kedd 18:00 - 2007. április 13. péntek 18:00
Budapest, 1088 Rákóczi út 15
Kiállítás
2007. március 27-én 18 órakor nyílt meg a Brancusi a fotográfus című kiállítás a Közép-európai Kulturális Intézetben. A 40 darab fotót tartalmazó kiállítási anyag a bukaresti Nemzeti Múzeum tulajdona, mely a Román Kulturális Intézet szervezésében került Budapestre.

A román származású, világhírű szobrász Constantin Brâncuşi (1876-1957) életének tekintélyes részét Párizsban töltötte, legtöbb munkáját ott készítette.
Brâncuşi elhatározását, hogy maga örökítse meg alkotásait, egy anekdotából ismerjük: egyszer egy amatőr fényképész fotózott a műhelyében, és a művésznek feltűnt, hogy az egyik bronz szobor nem úgy csillog, ahogyan kellene. Amikor kérdőre vonta, hogy mi történt a darabbal, a fényképész naivan azt válaszolta: bepúderezte, hogy tompítsa a bronz csillogását. A felháborodott művész kidobta a fényképészt, és attól a pillanattól kezdve maga fényképezte munkáit.

A művész szobrain kívül több mint ötszázhatvan negatívot és ezernél több saját fényképet hagyott maga után. Az alkotó saját műhelyének bensőséges környezetében készült képei az alkotási folyamat részleteit illusztrálják. A fénykép Brâncuşi alkotói hitvallásának egyfajta kifejeződése is, ami lehetőséget ad a művésznek, hogy reflektáljon a szobrászat általános kérdéseire vagy egy-egy adott munkára. A képek felfedik előttünk, miként viszonyul a művész műhelyéhez és alkotásaihoz. Fényképei egy részén maga a szobrász látható: a műhelyben készült önarcképek néhol munka közben „érik tetten”, máskor idős bölcsként ábrázolják. A fotók azt is érzékeltetik, hogy a művész szüntelenül gondolkodik önarcképe és művei viszonyán.
Brancusi szerint, „az alkotásokat abban a környezetben kell megtekinteni, ahol megalkották őket”, ugyanis egy szobor körüli tér ugyanolyan fontos, mint maga a mű.
A fotókon láthatjuk a leghíresebb alkotásokat: Nárcisz Kútja (1910), Pogany Kisasszony II (1912), Múzsa (1914–1915), X Hercegnő (1914), Léda (1920), Újszülött (1920), Hal a műhteremben (1924, 1926), Madár az Térben (1931), Pogany Kisasszony III, és azt is, amint Brancusi éppen az egyik Végtelen oszlopán dolgozik.


FOTÓK:

1. A kiállítást megnyitották:
Schneider Márta kulturális szakállamtitkár
Brindusa Armanca, a budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója
Cristian Velescu művészettörténész(Bukarest)
Beke László művészettörténész
Raluca Bem Neamu a Román Nemzeti Művészeti Múzeum oktatási és kommunikációs osztályának vezetője, a bukaresti kiállítás kurátora
Ireny Comaroschi, Románia nagykövete
Módos Péter, a KeKI igazgatója

2. A kiállítás részlete (KeKI)
3. Brancusi a műtermében, 1914-15
4. Pogány kisasszony
5. Brancusi a "Végtelen oszlopon" dolgozik, 1924
6. Önarckép, 1933-34

Helyszín: Közép-európai Kulturális Intézet, 1088 Budapest, Rákóczi út 15.
Információ: 327-0005, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., www.ceci.hu
A kiállítás 2007. március 27-től április 13-ig, munkanapokon 10-18 óra között tekinthető meg.

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.