Home Ön itt van:
2007. május 17. csütörtök 17:00
Közép-európai Kulturális Intézet, 1088 Budapest, Rákóczi út 15.
Kiállítás
Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének kiállítás-megnyitója a Közép-európai Kulturális Intézetben

Megnyitja:
- Dr. Deák Ernő történész, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének és a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége elnöke,
- Módos Péter igazgató, Közép-európai Kulturális Intézet

A fényképkiállítás az 1956 forradalom és szabadságharc leverését követően Ausztriába menekült magyar ifjúság képzésére alakult öt gimnázium történetét mutatja be, melyek a következő helyszíneken és időhatárok között működtek: Grän (1956–1957), Wiesenhof /Gnadenwald/ (1957–1958), Kammer am Attersee (1957–1958), Bad Iselsberg (1957–1960) és Innsbruck (1945–1963).
A többnyire amatőr fotók ezeknek a gimnáziumoknak a mindennapjait elevenítik föl. A magyar tannyelvű intézményekben általában maguk összeállította könyvekből és tananyagokból oktattak az általában szintén menekült tanárok, akik között olyan, később nevessé vált tudósokat is találunk, mint Hanák Tibor. Összesen mintegy 1000 magyar fiatal – akik a német nyelv alapjait is itt sajátították el – szerzett osztrák érettségit e gimnáziumokban. Ezzel kaptak lehetőséget az egyetemi, főiskolai továbbtanulásra, amellyel a legtöbben éltek is.
A Közép-európai Kulturális Intézetben az 1998-ban Bécsben, Budapesten és Ópusztaszeren már kiállított fényképtablókat nemrégiben előkerült, mindeddig ismeretlen anyagokkal kiegészítve láthatjuk.

„Ezek a kommunista rezsim alatt felnövő fiatalok olyan generációhoz tartoznak, akik egyszer majd Magyarország jövőjét fogják meghatározni. Ezek a magyar fiatalok idegen világból érkeztek hozzánk, óriási hordereje van tehát annak, hogy megnyissuk számukra a szabad világ szellemi erőit.” (Részlet a Tiroli Magyar–Osztrák Kulturális és Iskolaegyesület 1957-es memorandumából)

Megtekinthető: 2007. június 1-ig minden hétköznap 10-18 óra között.
Képek (balról jobbra) a kiállítás-megnyitóról: Dr. Deák Ernő, Módos Péter és Dr. Deák Ernő, a közönség

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.