Home Ön itt van:
2007. október 26. péntek 10:00 - 2007. november 14. szerda 18:00
Közép-európai Kulturális Intézet, Budapest, 1088. Rákóczi út 15.
kiállítás a 15 éve elhunyt európai hírű szerb író emlékére
Kiállítás
Amikor Borislav Pekić 1992-ben meghalt, tizenkét szerb író halt meg vele, mondják Szerbiában. Egy regényíró, egy novellista, egy krónikás, egy memoáríró, egy drámaíró, egy forgatókönyvíró, egy sci-fi író meg egy krimiszerző, egy utópista meg egy antiutópista, egy naplóíró meg egy esszéista… és még folytathatnánk − a felsorolást a beszélgetés műfajával zárhatnánk le, mert Pekić ebben az élő műfajban is remekelt.
Borislav Pekić a versen kívül minden irodalmi műfajban otthon volt, életműve hatalmas, hagyatéka még hatalmasabb. Az irodalomtörténészek „Pekić-óceánról” beszélnek. Írói termékenysége magas intellektualizmussal és óriási műveltséggel párosult. A szerb irodalomban Andrić után ő a legpolgáribb úriember: visszafogott volt, elegáns és csendes, nem csak beszélni, hanem másokat meghallgatni, nem csak írni, olvasni is tudott.
Történelmi regényfolyamokat írt, melyekben a történelem és a legenda, a kutatásokon alapuló történetírás és a fantazmagória találkoznak. Ő írta meg Szerbiában az első kifejezetten polgári regényt a belgrádi nagypolgárság egykori életéről. De vonzotta az abszurd is, a tragikomikum, és írt thrillert, valamint antropológiai sci-fit, írt játékosan szellemes, szatirikus történelmet, rémtörténeteket, négy kötetben összegyűjtött levelei pedig felérnek egy opus magnummal.
Pekić Montenegróban született 1930-ban, és Londonban halt meg, hosszú emigráció után, 1992-ben. Közben élt Horvátországban és a Vajdaságban is, Újbecsén és Bánátban, és Montenegróba is visszatért. Belgrádban végezte iskoláit, majd öt évig politikai fogoly volt. A börtönévek egy életre szóló tapasztalatot jelentettek számára. Londonban is éjt nappallá téve írt-olvasott több nyelven. A szerb nacionalizmus legutóbbi kitörése idején a demokratikus ellenzékhez tartozott. Egész életében foglalkoztatta a Balkán és a szerbség sorsdrámája, de az angol történelem és bolygónk jövője is, s az égvilágon minden.
Válogatott művei 12 kötetben jelentek meg Belgrádban, 84-ben, s a hagyatéka még sok kincset rejt.
Örömmel mondhatjuk el, hogy az Európai Utasban 1991-ben közreadtuk már Borislav Pekic írását „Nemzet és Demokrácia” címmel, s emlékszünk a személyes találkozásra is, amelyet munkatársunk, Vujicsics Sztoján szervezett.
(Szerző: Radics Viktória)

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.