Home Ön itt van:
2007. november 23. péntek 10:00 - 2007. december 14. péntek 18:00
Közép-európai Kulturális Intézet, Budapest, 1088. Rákóczi út 15.
Kiállítás
HAJNAL MIHÁLY festő- és grafikusművész

A Közép-európai Kulturális Intézet 2007. november 22-december 14 között rendezi meg HAJNAL MIHÁLY, Prágában élő, magyar származású festő-és grafikusművész kiállítását.

A művész 1935-ben született Anarcson. Az 1950-es években a kassai képzőművészek- Feld Lajos, Július Nemcík, Löffler Béla, Július Bukovinsky – rajziskoláiban tanult, majd a 60-as években Barcsay Jenő magántanítványa volt.
1990-ig Kassán élt és dolgozott, a Kelet-szlovákiai Galéria művészeti munkatársa és a Kassai Thália Színház díszlet-és jelmeztervezője volt. 1990-től Prágában él és alkot.
1960-tól kiállító művész, számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon, valamint Európa jelentős fővárosaiban.
A legjelentősebb művészeti szakmai szervezetek tagja, pl. a Prágai Képzőművészek Egyesületének, a Cseh Képzőművészek Szindikátusának, a Salvador Dali Társaságnak, a Cseh Grafikusok Frantisek Kupka Csoportjának.
Hajnal Mihály művész munkásságát számos díjjal és ösztöndíjjal ismerték el, 2005-ben PRO CULTURA HUNGARIE díjjal tüntették ki.
A Közép-európai Kulturális Intézetben legújabb alkotásai kerülnek bemutatásra, több, mint 40 festmény és grafika.
A budapesti kiállítás után, 2009-ben a Miskolci Galéria rendezi meg életmű-kiállítását.

Hajnal Mihályt valójában az emberek érdeklik. Ha néha el is kalandozik a táj, a természet szépségeihez, mindig visszatér az emberek ábrázolásához, a bennük rejlő érzelmek megjelenítéséhez. A kidolgozatlan, szinte jelzésszerű figurák, az arcok mondanivalója, a kéz és láb rajzolata, s mindezen keresztül a belső én, az örökölt, hordozott sors megfogalmazása indítja el az alkotói folyamatot.
A képek felületei mozgalmas, egymásba hatoló konkrét és elmosott, organikus és antropomorf formák kapcsolata. A finom átmenetek lírai hangvételű megjelenése sokszor átcsap egy expresszív formába. A külső látvány és a belső látomás nem különíthető el, hisz elválaszthatatlanul egyek.
Képein nincs semmi hétköznapi valószerűség, vagy kisszerű tárgyhűség. Mint egy igazi festő a költészet elemét fűzi művészetébe.
Sok minden múlik azon, hogy a hideg és a meleg színek egyensúlyát megtalálja az ember. Hajnal Mihály mindig megújuló izgalommal indítja képeit, melyek egy ponton már önállósulnak. A szín nála több, mint vizuális elem. „A színnek nemcsak színe van, hanem szaga, íze, érzelmi tartalma is”, - ahogy Rimbaud írta.
Belépődíj: nincs

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.