Home Ön itt van:
2010. május 5. szerda 17:00 - 2010. május 28. péntek 18:00
Közép-európai Kulturális Intézet, 1088 Rákóczi út 15.
Kiállítás
Nyíregyháza „azért is egyedülálló, mert nem fulladt ki talán egy esztendőre sem abban a versenytempóban, amelyet száz esztendőn át diktált önmagának. Száz esztendő alatt akart behozni mindent, amit a körülötte fekvő Debrecen, Miskolc, sőt Kisvárda is századok óta produkált. És idegei egyszer sem mondták fel a szolgálatot (talán csak az idő szülte tiszaeszlári pör idején, mely pört ebben a városban tárgyalták), folytonosan megmaradt a régi farmerek példaadása mellett: dolgozni, takarékoskodni, és megint dolgozni. És emellett a sivár, szinte reménytelenül józan életprogram mellett is úgy növekedett a mesebeli leányzó, akit nem lehetett többé véka alá rejteni, mint ahogy Nyíregyháza fejlődött, szépült, kijött az ismeretlenségből” írja Krúdy Gyula Magyar tájak c. könyvében.


Nyíregyháza három ország által határolt közel százhúsz ezer lelkes megyeszékhely, az ország hetedik legnépesebb városa.
1876 óta megyeszékhely, a térség egyik gazdasági és kulturális központja, mára kelet és nyugat közötti hídszerepe vitathatatlan.


Írók, tudósok, képzőművészek indultak innen és lettek híresek, világhíresek. Olyan személyek kötődnek a városhoz, mint Benczúr Gyula, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Váci Mihály.


A Közép-európai Kulturális Intézet három héten át ad otthont a Nyíregyházát, és a testvérvárosát, Beregszászt bemutató kiállításnak. A tárlaton láthatóak lesznek Nyíregyháza régi-új nevezetességei képeken: a Sóstói Művésztelep, a Jósa András Múzeum, bemutatják az évek óta egyre népszerűbb Krúdy-napokat, és a Vidor-fesztivált. Berendezésre kerül egy tirpák szoba, népviselettel, láthatóak lesznek Tóth Sándor Sebestyén, és Nagy Lajos kisplasztikái és érméi, továbbá Nyíregyháza partnervárosa, a Beregszászt bemutató városképek.
A megnyitón közreműködnek a Móricz Zsigmond Színház művészei, jelen lesz dr. Tasnády Csaba igazgató, főrendező, Jászai-díjas művész.

A kiállítás megnyitójának programja a következő:


A Közép-európai Kulturális Intézet és Nyíregyháza Megyei Jogú Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt
2010. május 5-én, szerdán 17 órára
A Nyíregyháza és Beregszász város bemutatkozása alkalmából megrendezésre kerülő kiállítás megnyitójára.

A vendégeket köszönti:
Módos Péter a KeKi igazgatója
Csabai Lászlóné, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere
Kincs Gábor, Beregszász Megyei Jogú város alpolgármestere

A kiállítást megnyitja:
Dr. Hiller István, Oktatási és Kulturális miniszter

A kiállítás kurátora:
Dr. Németh Péter címzetes múzeumigazgató

A megnyitón közreműködnek a Móricz Zsigmond Színház művészei, dr. Tasnádi Csaba Jászai díjas igazgató-főrendező

A tárlat megtekinthető: 2010. május 28-ig, munkanapokon 10-17 óráig

Helyszín: Közép-európai Kulturális Intézet
1088 Budapest, Rákóczi út 15.
Tel: 327-0005, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., web: www.ceci.hu
Belépődíj: nincs

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.