Home Ön itt van:
2002. április 24. szerda - 2002. május 25. szombat, 15:00
Közép-európai Kulturális Intézet - Galéria - Külső program
Kiállítás
Tošo Dabac horvát fotóművész munkásságát bemutató kiállítás nyílik 2002. április 24-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. A „Táskaperspektíva” című kiállításon Dabac harmincas években, Zágrábban készült fényképei szerepelnek. Az anyag 2002. május 25-ig látható.

A horvát fotóművészet egyik legnagyobb alakja. Munkássága máig hat, szociofotói hazájában iskolát teremtettek.
Pedig az elején nem úgy látszott, hogy a kimerevített pillanat megszállottja lesz. Jogot tanult, majd a Metro-Goldwyn-Mayert képviselte horvát földön. A mozgóképes szórakoztatóiparnál azonban jobban érdekelte a fotográfia, és 1932-től egészen haláláig ennek a művészeti ágnak szentelte életét.

Indulása éppen a nagy világgazdasági válság idejére esett, és az egész Földet érintő krach bőven szolgáltatott szociális ihletettségű fotótémát Horvátországban is. Drámai látképek és személyes sorsok, a világgazdasági válságot tükröző városi jelenetek, a munkásosztály nyomora, a nyomornegyedekben élők, illetve a belváros középosztálybeli elitje közti szakadék sorakoznak föl képein. A földönfutóvá lett emberek mindenüket elvesztették, azonban önérzetüket nem, ezért nemigen szerették, ha bárki fényképezőgéppel kutakodott nincstelenségükben. Sokszor nyomozót gyanítottak a fényképezőapparáttal felszerelkezett művészemberekben. Tošo Dabac ezért egy kézitáskába rejtett géppel, kioldóval örökítette meg a munkanélküliek, a kéregetők és más, elesett emberek mindennapjait. Alkotásait akár „kapreál” (vö. szocreál) stílusú fotóknak is nevezhetjük.

Egész munkásságára jellemző a valóságközpontú felfogás. Elgondolása szerint a fényképek az exponálással készülnek el. Az előhívás, nagyítás csupán a megjelenítéshez kell.

A Közép-európai Kulturális Intézet Tošo Dabac fotóművészeti jelentőségén túl azért is mutatja be műveit, hogy a magyar közönség egy kicsit jobban megismerje az alig ötszáz kilométerre fekvő közép-európai város, Zágráb egykori arcát, és a szembetűnő különbségek mellett a hasonlóságokat is felfedezze egy másik közép-európai várossal, Budapesttel.

A kiállítás 2002. május 25-ig látható.

Info: Kovács Katalin (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
Szollár Domokos (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

A kiállítás anyagát a zágrábi Tošo Dabac Archívum bocsátotta rendelkezésünkre.

Az alábbi sajtófotók tölthetők le:

A Lotrscak torony

Segédek

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.