Home Ön itt van:
2002. június 15. szombat - 2002. szeptember 22. vasárnap
Budapest, Trieszt - Külső program
Örömmel értesítjük a Trieste Contemporanea Ötödik Nemzetközi Design versenyéről. A kétévenkénti esemény a kelet-közép-európai országok legeredetibb formatervezési kifejezésmódjainak ad nyilvánosságot. Az idei verseny témája az üvegfúvás.

A kelet-közép-európai országok kulturális helyzetének számba vételéért, a tavalyi művészeti biennálé alkalmával létrejött Venice Forum (Velence Fórum) együttműködésével hirdetjük meg a pályázatot. A formatervezési verseny a Trieste Contemporanea Bizottság egyik legjelentősebb rendezvénye. A Trieste Contemporanea a vizuális művészetek, a zene- és a filmművészet területén kifejtett sokszínű kulturális tevékenységével a térség országai közötti kölcsönös megértés és a kulturális cserekapcsolatok erősítésére törekszik.
A 2002-es versenyen 21 ország (Albánia, Ausztria, Belorusszia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Észtország, Jugoszláv Szövetségi Köztársaság, Németország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Moldávia, Lengyelország, Románia, Szlovák Köztársaság, Szlovénia és Ukrajna) formatervezői vehetnek részt.

A pályázóktól olyan használati tárgy tervét várják a verseny kiírói, amely elkészíthető az üvegfúvás technikájával. Ezzel ösztönözni kívánjuk a kreatív kutatást, amely új esztétikai és formai utakat javasolhat a nagy hagyományú muránói üvegiparnak.
Gillo Dorfles elnökletével egy nemzetközi zsűri, Andrea Zilio üvegfúvó mester szakmai véleményét figyelembe véve 2500 euró fődíjjal jutalmazza a legjobb tervet. A fődíj ezen kívül egy muránói utazást is magában foglal (ellátással), amelynek során a győztes tervező részt vehet a prototípus elkészítésében. A legfiatalabb beválogatott tervező kapja a BEBA-különdíjat, és a Trieste Contemporanea Bizottság jóvoltából részt vehet a Scuola del Vetro Abate Zanetti (Abate Zanetti Üvegiskola) workshopján.
A muránói Scuola del Vetro az összes beválogatott tervet elkészíti, hogy azok egy, a lagúnák városából induló, és más európai városokba - köztük elsőként Budapestre - eljutó vándorkiállításon szerepeljenek.

A verseny a Trieste Contemporanea Bizottság, a Scuola del Vetro Abate Zanetti és a Velencei Városi Múzeum – Muránói Üvegmúzeum együttműködésével, a KEK (Közép-európai Kezdeményezés) védnöksége alatt, a Közép-európai Kulturális Intézet (Budapest) valamint a Laura und Franz Leopoldt Foundation (Weissenstadt) részvételével jön létre, a szervezést Friuli-Venezia Giulia Autonóm Tartomány és a Fondazione CRTrieste támogatja.

Címünk: Comitato Trieste Contemporanea, via del Monte 2/1, 34121 Trieste, Olaszország; E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel. 0039 040 639187, fax: 0039 040 367601.

További információk

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.