Home Ön itt van:
2002. november 13. szerda
Közép-európai Kulturális Intézet Rákóczi úti galériája
Beszélgetés

Sajtóközlemény

Közép-Európa egyik ’közepén’, Budapesten, annak is a közepén, Rákóczi úti galériájában, négy egymást követő hét közepén a Közép-európai Kulturális Intézet klubesteket rendez „Közép-európai szerdák” címen. 2002. november 13. és december 5. között minden szerda este neves közép-európai művészek, tudósok, kulturális szakemberek mutatják be régiónk kultúrájának egy-egy izgalmas képviselőjét.
Az első estén, 2002. november 13-án 18 órakor két irodalmi folyóirat, a bécsi Wespennest és a pozsonyi Kalligram mutatkozik be a lapok főszerkesztőinek közreműködésével. Vendégeink emellett az ugyancsak bécsi székhelyű Eurozine nemzetközi internetes folyóirattal is mgismerkedhetnek.
Közép-Európa kulturális sokszínűségét már hosszú ideje a kulturális – elsősorban az irodalmi és művészeti – folyóiratok közvetítik talán legkézzelfoghatóbban. Az elmúlt évtizedekben a globális kultúra terjedésével azonban a lap többségének leszűkült az élettere, sokat közülük hovatovább veszélyeztetett fajnak tekinthetünk. A Wespennest és a Kalligram szerkesztői és munkatársai tisztában vannak ezzel, ám azt is bizton tudják, hogy amíg a kultúrák nyelvi és nemzetiségi keretek közé vannak szorítva, kevés az esélyük a túlélésre. Ezért legfontosabb céljuknak a helyi jellegek és sokszínűség megőrzését, ugyanakkor az értékek minél szélesebb körű megismertetését és elfogadtatását tekintik. Közös álmuk olyan közép-európai kommunikáció megvalósítása, amely a nyelvi különbségeken felülemelkedve nyújt lehetőséget egymás gondolatainak és gondjainak megismerésére.
A Wespennest – www.wespennest.at – története 1969-ben, a „Wiener 68er-Szene” nevű szerzőcsoport működésével vette kezdetét. A folyóirat a hetvenes években egyre népszerűbbé vált, s a nyolcvanas években már jó érzékkel fogta be vitorlájába az új idők szelét: a németnyelvű irodalom és esszéisztika mellett a német nyelvterületen addig ismeretlen külföldi szerzők műveit is publikálni kezdte. Walter Famler, a lap jelenlegi főszerkesztője a 90-es évek elején könyvkiadással bővítette a folyóirat tevékenységét. A hazai és nemzetközi szerzőket egyaránt közlő ’Edition Wespennest’ ma már a német könyvpiacnak, a kiadó ’Literatur’ sorozata pedig elsősorban az európai irodalom széleskörű megismertetésének és terjesztésének stabil oszlopa. A folyóirat aktuális számát Walter Famler mutatja be.
Az Eurozine internetes magazint – www.eurozine.com – 1995-ben öt másik nemzetközi folyóirattal közösen hívta életre a Wespennest. A magazin közös gyűjtőportálja közel 100 különböző kulturális kiadványnak ad helyet és egyben tallózik is ugyanezen újságok anyagából. Válogatását pedig több nyelven közzéteszi honlapján.
A pozsonyi Kalligram folyóirat, amelynek legfrissebb száma a CEEOL (Central and Eastern European Online Library) honlapján – www.ceeol.de – tekinthetők meg, 1992-ben jött létre. A többnyelvű környezetben szerkesztett neves irodalmi magazin nem számít „határon-túli” folyóiratnak: a szerkesztők intellektuális étvágya ugyanis nem korlátozódik a szlovákiai magyar kisebbség termésére. Egyetlen korlátot ismernek: saját értékítéletüket és ízlésüket. A folyóiratból kinőtt Kalligram Könyvkiadó a magyar és a szlovák kortárs irodalom meghatározó műhelye lett, és Kalligram Os című szlovák nyelvű laptársával a szlovák szellemi életben is markánsan jelen van. A Kalligram folyóirat aktuális számát Hizsnyai Zoltán főszerkesztő, Grendel Lajos főmunkatárs és Csehy Zoltán szerkesztő mutatja be.

A Kalligram és a Wespennest főszerkesztői a rendezvény előtt és után személyesen is szívesen válaszolnak kérdéseikre. Interjúkhoz kérésre tolmácsolást biztosítunk. További sajtóanyagért és információkért forduljon munkatársainkhoz, Kovács Katalinhoz és Bart Dánielhez (Tel.: 3270004, 3270005), vagy keresse fel a folyóiratok honlapját.


A „Közép-európai szerdák” további programja: november 20.: „Crnjanski és Közép-Európa”, november 27.: „Két ország, egy tó”, december 4: „Balkonon itt és ott”.
További információk

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.