Home Ön itt van:
2002. november 27. szerda
Közép-európai Kulturális Intézet Rákóczi úti galériája
Beszélgetés
Der Neusiedler See
Egy közép-európai sikertörténet

Ez a sikertörténet valóban jellegzetesen közép-európai, hiszen egy költözéssel indul: egy bécsi újságíró-házaspár, Vera Sebauer és Wolfgang Weisgram tíz évvel ezelőtt hagyta ott az osztrák fővárost, hogy a magyar határ közelében, Marócon – Marzban telepedjen le.

Új környezetüket feltérképezve Weisgramék rájöttek arra, hogy hiányzik egy olyan regionális kiadvány, amely rendszeresen tájékoztat Észak-Burgenland kulturális, idegenforgalmi és gasztronómiai kínálatáról.

Egy ilyen kiadvány létét pedig messzemenően indokolta, hogy az iparilag gyenge régió fejlődésének fő pillére a szolgáltató szektor, ezen belül is elsősorban az idegenforgalom lehet.

A Der Neusiedler See 2002-ben immár nyolcadik évfolyamába ért, tavasztól őszig négy rendes, továbbá évente két-három tematikus száma jelenik meg.

A 22 oldalas, ingyenes magazin színes és aktuális képet ad mindarról, ami izgalmas és fontos a Fertő-tó vizén és környékén történik. A kismartoni Esterházy-kastély komoly- vagy a wieseni dzsesszfesztivál könnyűzenei programjai éppúgy visszatérő szereplői a magazinnak, mint a Celly-Mühle irodalmi és képzőművészeti rendezvényei, és őszről őszre kiemelt figyelmet kap a vidék legfontosabb mezőgazdasági terméke, a bor: Burgenland szőlősgazdáinak az elmúlt tíz-tizenöt év alatt sikerült a legjobb helyi hagyományok megőrzésével megreformálniuk gazdálkodásukat, és minőségi termékeik ma már a nemzetközi versenyekenis méltán aratnak sikert.

A vasfüggöny mentén évtizedeken át kettészelt Fertő-tó osztrák-magyar igazgatású nemzeti parkja meggyőző példáját kínálja egy mindenestül közép-európai régió határokat átívelő együttműködésének. A Der Neusiedler See budapesti bemutatkozása elsősorban erről a kooperatív szellemről üzenhetne a magyar közönségnek.

Wolfgang Weisgram független újságíróként a Der Standard állandó tudósítója, a közép-európai sport, ezen belül a labdarúgás történetének avatott és elismert szakértője (J. Skocek-W. W.: Wunderteam Österreich – Scheiebrln, wedeln, glücklich sein, Wien, 1996; Poban-Skocek-Weisgram: 100 Jahre Rapid – Geschichte einer Legende, Wien, 1999), az 56-os budapesti felkelés 40-ik évfordulóján Gregor Mayerral és Gerhard Plottal társszerkesztője volt a Der Standard 13 részes forradalmi krónikájának.


2002. november 27.-én 18 órakor, a „Közép-európai szerdák” rendezvénysorozat „Két ország, egy tó” c. harmadik klubestjén további (siker)történeteket is hallhatnak. Vendégeink: a Der Neusiedler See szerkesztői, a Fertő-tói Nemzeti Park vezetője, a soproni Pro Kultúra Kht. – és két neves borász, a határ két oldaláról.

Közép-európai Kulturális Intézet * 1088 Budapest, Rákóczi út 15. * Tel.: 3270004, 3270005

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.