Home Ön itt van:
2002. december 4. szerda
Budapesten

Helyszín: Osztrák Kulturális Fórum
Időpont: 15 óra
„Nyílt óra”
A látogatók először Christian Oberwagner kulturális attasé vezetésével az intézet működésével és programjaival ismerkedhenek meg. Ezt követően Dr. Barbara Lee-Störck igazgató asszony tart bevezető előadást a „Graz – Európa kulturális fővárosa 2003-ban” projektről.


Helyszín: Lengyel Intézet
Időpont: 16.30 és 17.30
16.30 „Nyílt óra”
Az érdeklődők Takács Małgorzata irányításával megismerkedhetnek az intézet történetével, működésével, majd tárlatvezetés mellett megtekinthetik a jelenleg a varsói Szépművészeti Akadémia rektori funkcióját betöltő Grzegorz Pabel festőművész kiállítását.
17.30 Filmvetítés
Az „Az elnök halála” (Śmierć prezydenta, 1977) c. film a „Lengyelország története a filmvásznon a kezdetektől a modern lengyel állam kialakulásáig” c. sorozat záró darabja. A híres film a nagynevű tudós, Gabriel Narutowicz 1922. december 9-ei elnökké választásáról és egy héttel későbbi meggyilkolásáról szól. Rendezte: J. Kawalerowicz.Helyszín: Szlovák Intézet
Időpont: 17 óra, 18.30 és 20.30
17 óra:„Fatemplomok a Kárpát-medencében” – kiállítás-megnyitó
A Nyugati-Kárpátok erdei évszázadok óta szolgálnak lakóházak, gazdasági épületek és templomok építőanyagául. Itt, a nyugati latin és a keleti bizánci kultúra találkozásánál kialakult szakrális építészeti forma harmonikusan olvasztja egybe az emberiség szellemi törekvéseinek kimagasló értékeit. A kiállítás fotóin látható szakrális faépületek a 15. és 18. századból származnak.

18.30: Kortárs szlovák film – Martin Šulík filmrendező estje
18.30: Filmvetítés
Martin Šulík „Gyengédség” (Neha) c., 1991-ben forgatott első játékfilmje egy húszéves fiúról szól, aki elhagyja otthonát és családját, hogy önmagára leljen. Bár a szlovák kritikusok már ezért a filmjéért is a szlovák film leendő megújítójaként üdvözölték a rendezőt, a Cserhalmi György főszereplésével készült filmet Magyarországon még nem vetítették.
Martin Šulík „J. Juraj le nem forgatott filmjei” c. dokumentumfilmje Juraj Jakubisko szlovák filmrendezőről szól.
20.30 A vetítéseket Martin Šulík és Andrej Sulaj forgatókönyvíró beszélgetése követi.


Helyszín: Közép-európai Kulturális Intézet
Időpont: 18 óra
„Balkonon itt és ott” – pódiumbeszélgetés
A „Közép-európai szerdák” rendezvénysorozat utolsó estjén a magyarul és románul egyaránt megjelenő kortárs művészeti folyóirat, a „Balkon” szerkesztőségei mutatkoznak be. Az idén 10. évfolyamába lépett magyar és az 1999-ben alapított román „Balkon” érdeklődésének középpontjában egyaránt a kortárs képzőművészet, a különféle művészeti ágakat és műfajokat összekötő és a társművészetekben is megnyilatkozó vizualitás áll. Vendégeink: Hajdu István és Timotei Nadasan főszerkesztők, és a szerkesztők.

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.