Home Ön itt van:
2003. március 5. szerda - 2003. március 28. péntek
KeKI Galéria (1088 Budapest, Rákóczi út 15.)
Kiállítás

Molnár Gábor - Rügy

FRAGILE! - TÖRÉKENY!

A Közép-európai Kulturális Intézetben március 4-én 17.30-kor nyílik a Törékeny! című kiállítás, amely a Közép-európai Kezdeményezés támogatásával, a Trieste Contemporanea Bizottság (www.tscont.ts.it) szervezésében zajlott 5. Nemzetközi Formatervezési verseny legjobb pályaműveit mutatja be. A kiállítás nagy sikerű velencei és trieszti bemutatkozás után érkezik Budapestre. A 11 alkotó mintegy 20 üvegtárgyát több mint 130 pályázatból nemzetközi zsűri választotta ki, majd a beküldött tervek alapján a muranói Anfora műhelyben Andrea Zilio üvegfúvó mester készítette el.
A megosztott Trieste Contemporanea díjat a szlovén Jurij Dobrila "Centroabita" és a német Annika Giesbert "Icebowling" c. alkotásai nyerték el (ld. mellékelt képek). Nagy örömünkre egy fiatal magyar tervező, Molnár Gábor is eredményesen szerepelt a nemzetközi mezőnyben. Az ő terve alapján született „Rügy” című többrétegű váza is szerepel a kiállításon az olasz, osztrák, jugoszláv, szlovén és ukrán pályázók alkotásai közt.
A megnyitón a magyar tervezőn kívül vendégünk lesz a muranói Üvegmúzeum igazgatónője, Attilia Dorigato, valamint a Trieste Contemporanea Bizottság elnöke és elnökhelyettese, Giuliana Carbi és Franco Jesurun is.
Március 5-én 18 órától Attilia Dorigato tart diavetítéses előadást a muranói üveg történetéről.
A kiállításon a látogatók megtekinthetik Donatello Trevisiol rövid dokumentumfilmjét, amely az üvegfúvás lenyűgöző technikáját szemlélteti.
Az üvegtárgyak mellett a Trieste Contemporanea 2001. évi felfedezettje, a fiatal muranói festő, Gaetano Mainenti ikonszerű képei varázsolnak különös hangulatot a KeKI kiállítótermébe.

A formatervezési verseny zsűrijének tagjai voltak: Gillo Dorfles, Rosa Barovier Mentasti (Abate Zanetti Üvegiskola, Murano), Janez Bogataj (Ljubljanai Egyetem), Attilia Dorigato (Velence Városi Múzeumok - Üvegmúzeum), Marco Romanelli (Abitare c. folyóirat), Giuseppe Ulian (Szépművészeti Akadémia, Velence), Toni Zuccheri (művész, formatervező), a zsűri munkájában technikai konzulensként részt vett Renzo Ferro.

A kiállító alkotók:
1. Marta Ceruti (I) (a legfiatalabb sikeres pályázóként a Laura és Franz Leupoldt di Wiessenstadt Alapítvány BEBA díját kapta)
2. Ruggero De Calò, Maurizio Anselmi, Giulio Stagni (I) (CRTrieste Alapítványtól, mint a legjobb trieszti pályázó, a „Cittá di Trieste” díjat kapta)
3. Jurij Dobrila (SLO) (Trieste Contemporanea 2002 megosztott díj)
4. Annika Giesbert (D) (Trieste Contemporanea 2002 megosztott díj)
5. Claudia Pfleger (A)
6. Patrizia Baldan (I)
7. Patrizia Magnani és Giovanni Panizon (I)
8. Milos Joksimovic (YU)
9. Molnár Gábor (H)
10. Katija Lipicnik (SLO)
11. NCA- New Creative Association Fund (UA)

A kiállítás megtekinthető hétköznapokon 10 órától 18 óráig a KeKI Galériájában (1088 Budapest, Rákóczi út 15.).

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.