Home Ön itt van:
2003. április 23. szerda 18:00
KeKI Galériája, Budapest, VIII. Rákóczi út 15.
A bargfeldi Arno Schmidt Alapítvány irodalmi estje
Beszélgetés

Arno Schmidt - egy faun
A magyar és német nyelvű rendezvényen vendégeink Susanne Fischer és Bernd Rauschenbach, az Arno Schmidt Alapítvány vezetői.
A moderátor Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke.

Arno Schmidt (1914-1979) író, műfordító, a világháború utáni német irodalom kivételes alakja. Írt regényeket, novellákat, hangjátékokat, esszéket és kritikákat. Szépírói életműve a formai és nyelvi kísérletezőkedv terjedelmében is lenyűgöző dokumentuma.
Főműve, a Zettels Traum (Zuboly álma) egyetlen nap történéseit „beszéli el” 1334 A3-as oldalon. A három hasábra tagolt szöveget annak idején, 1970-ben a gépirat fakszimiléjeként adták ki, mert a tördelés túl sok időt vett volna igénybe. A monumentális mű szedése digitális technikával is éveket vesz igénybe.
A szarkazmusáról híres író egy kis esszéjében asztronómiai táblázatok segítségével jár utána, hogy rég elhunyt kollégái mint és mikor „blöfföltek”, amikor a telihold fényét bocsátották szereplőikre újhold idején; 400 oldalas Karl May-monográfiájában a freudi lélekelemzés módszereit alkalmazva tárja fel a Winnetou szerzőjének stílusban és képekben tettenérhető „látens homoszexualitását”. Arno Schmidt halála után özvegye és Jan Philipp Reemtsma alapítványt hozott létre az életmű és a hagyaték gondozására.
Április 23-án este 18 órakor az alapítvány munkatársai lesznek a „Közép-európai szerdák” vendégei. Kalász Márton Bernd Rauschenbachhal és Susanne Fischerrel az íróról, életműve recepciójáról és a hagyatékgondozás munkájáról beszélget, majd részletek hangzanak el Arno Schmidt korai remekéből, a világháború élményeit szürreális képekben feldolgozó „Egy faun életéből”. Kalász Márton megjelenésre váró fordítása lendületet adhat e kivételes életmű mindeddig gyér magyarországi recepciójának.

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.