Home Ön itt van:
2003. április 24. csütörtök 19:00
RS 9 Studiószínház, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9. - Külső program
Raoul Hausmann és Kurt Schwitters hangversei
Koncert
Bernd Rauschenbach, aki 2003. április 23-án vendégünk az "Egy Faun életéből" c. irodalmi esten a Közép-európai Kulturális Intézetben, Raoul Hausmann és Kurt Schwitters dadaista hangverseit adja elő.

Hausmann és Schwitters a dadaista mozgalom meghatározó alakjaként fejlesztette ki nonszensz-hangköltészetét. Kísérleti lírájuk hatása a konkrét lírán át egészen a punkig követhető nyomon.
A versek lejegyzett formája nem tartalmaz kottaszerű előadói utasításokat, így hangzó élménnyé való átalakításuk mindannyiszor egyszeri és megismételhetetlen művészeti aktus.

Bernd Rauschenbach (szül. 1941) a dadaista hangversek avatott és elismert interpretátora. Előadóestje a schwittersi opus magnum, az Ős-szonáta nagylélegzetű performanszában teljesedik ki.

„Hágában indítottunk. Doesburg felolvasott egy remek dadaista programot, amelyben kijelentette, hogy a dadaista váratlan dolgokat művel. Ebben a pillanatban felálltam a közönség sorai közt, és hangosan ugatni kezdtem. Néhányan elájultak, kivitték őket, az újságok pedig arról tudósítottak, hogy dada annyi, mint ugatni. Azonnal meghívtak Haarlembe és Amszterdamba. Haarlemben minden jegy elkelt, én pedig végigmentem a termen, hogy mindenki láthasson, és mindenki azt várta, hogy ugatni fogok. Doesburg megint bejelentette, hogy valami váratlan dolgot fogok művelni. Ezúttal kifújtam az orromat.”
(Kurt Schwitters levele Raoul Hausmannak 1946. nov. 14-én)

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.