Home Ön itt van:
2003. április 24. csütörtök - 2003. május 7. szerda
KeKI Galériája (Budapest VIII., Rákóczi út 15.)
Kiállítás

Képeslap Rijekából Budapestre 1899-ből
A Közép-európai Kulturális Intézet és a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviselete „Egy sokarcú közép-európai város – Rijeka (Fiume) építészete” címmel közös kiállítást mutat be. A kiállítás anyagát a rijekai Modern és Kortárs Művészeti Múzeum anyagából, Damir Fabijanić fotóiból válogatták a rendezők. A mostani tárlat egy ősszel megrendezésre kerülő, nagyszabású kiállítás előfutára.

Rijeka, ez a magyarok által is jól ismert adriai kikötőváros egyedien sajátos, közép-európai és helyi mediterrán hagyományokat elegyítő építészeti hagyatékot örökölt a historizmus, a szecesszió és a modernizmus idejéből, amikor a város Fiume néven az Osztrák-Magyar Monarchiához, majd Olaszországhoz tartozott.

A horvát-magyar kiegyezés (1868) a város történelmi-politikai helyzetében, a gazdasági életben és a városfejlesztésben egyaránt jelentős fordulatot hozott. Fiume gyors fejlődésnek indult, és – követve a versenytárs osztrák kikötő, Trieszt példáját – jelentős közép-európai közlekedési, ipari és kereskedelmi központtá alakult.

Monumentális építkezések kezdődtek, amelyeknek jó részét a legjelentősebb pesti építészek irodáiból irányították. A hatalmas épületek a közép-európai historizmus és a szecessziós építészet jegyeit mutatták.

A historizmus stílusjegyei határozták meg Hauszmann Alajos kormányzói palotáját, Pfaff Ferenc pályaudvarát és vasúti létesítményeit, Baumhorn Lipót nagy zsinagógáját, Alpár Ignác, Baumgarten Sándor és Sváb Gyula tengerészeti és kereskedelmi közép- és főiskoláit, Hubert József Osztrák-Magyar Bankját, Mezey Sándor, Pecz Győző, Czigler Győző reprezentatív üzlet- és lakóépületeit. A magyar állami építkezéseken kívül is igen nagy számban épültek gazdasági és lakóépületek historizáló tervek alapján.

A Kvarner-öböl partjáról Rijeka felkúszik a mögötte magasló hegyek meredek oldalába. Fekvésének köszönhetően Kelet és Nyugat, a szláv és a latin-germán világ metszéspontjában áll. A történelem során különböző kultúrák uralma és hatása alatt álló város folyója, a Rječina egy időben két politikai rendszert és kultúrát választott el, a rajta átívelő hidak mégis a kapcsolatot jelképezik. A Földközi-tenger partján elterülő Rijeka mintha a Közép-Európából átköltöztetett paloták városa volna, és ez a közép-európai szellem különösen érdekessé teszi.

A megnyitót Módos Péter, a Közép-európai Kulturális Intézet igazgatója tartja 2003. április 24-én 12 órakor. Az érdeklődők 2003. május 7-ig tekinthetik meg a tárlatot a Közép-európai Kulturális Intézet Galériájában (1088 Budapest, Rákóczi út 15.), munkaszüneti napok kivételével naponta 10-18 óráig.

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.