Home Ön itt van:
2003. április 29. kedd
Közép-európai Kulturális Intézet udvara, VIII. Rákóczi út 15.
a Técsői Banda lemezbemutató koncertje
Koncert

a Técsői Banda
A Közép-európai Kulturális Intézet, a budapesti Szlovák Intézet és az Etnofon Népzenei Kiadó „Kárpáti kolomejka – a Técsői Banda lemezbemutató koncertje” címmel közös koncertet rendez a Közép-európai Kulturális Intézet udvarán, 2003. április 29-én, kedden 19 órai kezdettel.

A hagyományos máramarosi ruszin (régiesen: rutén) zenét játszó banda a Tisza felső szakaszán fekvő hajdani koronaváros, Técső és környékének legismertebb zenekara. A harmonikás Csernavec Jóska és testvérei a neves helybeli cigányzenész dinasztia leszármazottai, és a vidék zenei hagyományait mindannyian elődeiktől tanulták. Változatos repertoárjukon – a rendkívül erős interetnikus hatások miatt - szerepelnek környékbeli román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamok is.

A zenekar három tagja a legendás Jura Csernavec „Manyo” hegedűs leszármazottja, kinek sziporkázó játékát sajnos egyetlen rossz minőségű kazettafelvétel őrzi csak. Játszanak temetéseken, lakodalmakon és a ruszin lakosság egyéb jeles ünnepein, pl. a „bika napján” amely az állatok kiterelésének ünnepe a havasokban, „misána” idején vagyis birkanyíráskor, Karácsonykor, névnapokon. Hangszereik a hegedű mellett a bajan, a gombos harmonika, a nyakba akasztható kiscimbalom és a cintányérral felszerelt dob. Dobosuk használ még egy plonka nevezetű műanyag lapocskát, amit az alsó fogsora és ínye közé szorítva, levélsípként működtet, hol dallamot játszva rajta, hol pedig csak a tánc ritmusát hangsúlyozva vele.

A koncerten az Etnofon Népzenei Kiadó gondozásában megjelent lemezüket mutatják be egy magyarországi turné keretében, hiszen a budapesti fellépés után a győri Mediawave fesztiválon is fellépnek.

A Közép-európai Kulturális Intézet célja, hogy a koncerttel ráirányítsa a budapesti érdeklődő közönség figyelmét a Közép-Európába szervesen beletartozó, és mégis gyakran az említés szintjén sem ismert kárpátaljai ruszin kultúrára.

Az átlagos tájékozottságú budapestiek előtt ismertek a hangszeres népi zenét játszó erdélyi, felvidéki zenekarok, sőt a délszláv folkesztrákat is sokan hallgatják a Boban Markovic által elindított divatnak köszönhetően. Most itt az alkalom, hogy elébe menjünk egy újabb divatnak és belekóstoljunk a kárpátaljai „eldobom az identitásom”, pörgős técsői umcába is. Ki tudja, lehet hogy az underground után lesz upperground is?

Mindenkit szeretettel várunk!

Közép-európai Kulturális Intézet
1088 Budapest, Rákóczi út 15.
327 0005, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., www.ceci.hu

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.