Home Ön itt van:
2003. május 13. kedd - 2003. június 27. péntek
Közép-európai Kulturális Intézet Galériája, VIII. ker., Rákóczi út 15.
Felső-Ausztria Kultúratámogatási Intézete, az Adalbert Stifter Intézet és a Thomas Bernhard Magánalapítvány vendégkiállítása a Közép-európai Kulturális Intézetben
Kiállítás

Thomas Bernhard

Kiállítás nyílik a Közép-európai Kulturális Intézetben a 20. századi osztrák irodalom egyik legkiemelkedőbb és legtöbb botrányt kavart alakja, Thomas Bernhard hagyatékából.

A neves osztrák író, Thomas Bernhard egész életében szemben állt Ausztriával és provokálta a közvéleményt. Utolsó nyilvános megjelenése, a hazája náci múltját taglaló „Heldenplatz” (Hősök tere) c. dráma 1987-es ősbemutatója a bécsi Burgtheaterben hatalmas botrányt kavart. Ezt követően Bernhard végrendeletileg tiltotta meg, hogy halála után Ausztriában megjelenjenek művei.

A Közép-európai Kulturális Intézetben május 14. és június 27. között látható Thomas Bernhard élete és „életemberei”. A hagyaték c. kiállítás minden idők legátfogóbb tárlata a sokat vitatott szerzőről. Számos kézirat, eredeti hang-, videófelvétel és fotó mutatja be Bernhard és két „életembere”: író nagyapja, Johannes Freumbichler és évtizedekkel idősebb női kísérőtársa, Hedwig Stavianicek életét és munkásságát.

A Bécs, Linz, Bolzano és Strassburg után Budapestre érkező kiállítást Görgey Gábor kulturális miniszter nyitja meg, aki egyébként a 80-as években lefordította az osztrák író „Minetti” c. drámáját. A megnyitóra Budapestre látogat Bernhard testvére és hagyatékának gondozója, Dr. Peter Fabjan orvos, aki magánalapítványt hozott létre Bernhard hagyatékának gondozására.


*


„Minél közelebb kerülünk az írónkkal való első találkozáshoz, annál jobban és ugyanolyan erőteljesen el is távolodunk tőle, ugyanolyan arányban, ahogyan behatolunk személyiségébe” – írja 1978-ban megjelent A hangimitátor c. művében Thomas Bernhard, a 20. századi osztrák irodalom egyik legkiemelkedőbb és legtöbb botrányt kavart alakja.

A Közép-európai Kulturális Intézetben bemutatásra kerülő Thomas Bernhard élete és „életemberei”. A hagyaték c. kiállítás minden idők legátfogóbb tárlata a halála után a hivatalos osztrák irodalmi életben, mi több: politikai körökben is elismert és előszeretettel idézett szerzőről. A kiállítás kurátorai Bernhard életének és életművének összekapcsolásával tesznek kísérletet e sokoldalú írói személyiség megközelítésére. Egymás mellé helyezik az életében meghatározó szerepet játszó személyek írott örökségét és nyilvánosan először itt bemutatott hagyatékát. E kettős távlat a tárgyi dokumentumok, személyes mozzanatok és hátterek megismerésén túl Bernhard műveinek keletkezéséhez és sajátosságaihoz is utat mutat.

A három tematikus egységből álló kiállítás központi része Thomas Bernhard életének és irodalmi munkásságának állít emléket. A tárlat rendkívül izgalmas módon avatja be a nézőket az író munkamódszerébe: az egyes művek létrejöttének folyamatát és a szerző javítási technikáit egyaránt nyomon követhetjük. A versek, regények és drámák kéziratainak bemutatását eredeti hang- és videófelvételek, valamint a Bernhard életének állomásait megörökítő fotók teszik teljessé.

A tárlat másik két egysége Johannes Freumbichlert, az anyai nagyapát és Hedwig Stavianiceket, az évtizedekkel idősebb kísérőtársat mutatja be. Mindketten oly meghatározó szerepet játszottak Bernhard életében, hogy az író – kevesellvén a német nyelv nyújtotta lehetőségeket – új szót kreált megjelölésükre: ők lettek Bernhard „életemberei”, a „Lebensmenschen”. Johannes Freumbichler, a sikertelen író egyszerre „ősmodellje“ a bernhardi próza kudarcra ítélt művészfiguráinak és példaképe Thomas Bernhard szerzői munkásságának – jóllehet az unoka igen korán „ellentétes irányba” távolodott el tőle. Hedwig Stavianicek, a sokévi kísérőtárs és bizalmas sorsdöntő támaszt és ösztönzést jelentett, és új társadalmi szférákhoz és tapasztalatokhoz nyitott utat a sokkal fiatalabb írónak. A kiállításnak ebben a részében a Bernhard prózájából és levelezéséből származó idézetek mellett két „életembere” hagyatékában fennmaradt fotók és dokumentumok láthatók.

A Thomas Bernhard Archívumban 1999 óta folyik a hagyaték feltárása, mely 2001 őszétől kutatók számára is hozzáférhető. A teljes terjedelmében a német nyelvterületen kívül – egy tavaszi strassburgi állomás után – először Budapesten bemutatásra kerülő tárlat a nagyközönségnek szóló beszámoló a neves osztrák szerző életéről és munkásságáról.

A kiállításhoz átfogó, Thomas Bernhard egész életművét bemutató katalógus készült német, angol, francia és magyar nyelven.

A kiállítás 2003. május 13 és június 27 között, hétköznap 10 órától 18 óráig tart nyitva.

Közép-európai Kulturális Intézet
1088 Budapest, Rákóczi út 15.
327 0005, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.