Home Ön itt van:
2003. október 20. hétfő 18:00
Közép-európai Kulturális Intézet (Budapest, VIII. Rákóczi út 15.)
Könyvbemutató
A pódiumbeszélgetés keretében Francesco Leoncini olasz történész, a velencei egyetem tanára, Közép-Európa. Konfliktushelyzet és terv c. könyvét mutatja be.
A Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország hamarosan belép az Európai Unióba. Milyen a múltjuk? Mivel járultak hozzá Európa felépítéséhez? Milyen események, válságok rázták meg a múlt században nem csak ezeket az országokat, de az egész kontinenst?
Francesco Leoncini, az országok történelmének döntő pillanatairól szóló tanulmányaival, áttekinti az idők folyamán egymásra rétegződött ítéleteket és értelmezéseket. Németországnak, mint egységes államnak a megszületésétől számítja a „hosszú évszázadot”, amely ugyanannak a Németországnak az újraegyesítésével végződik.
A szerző új aspektusokat kiemelve ír a Habsburg Monarchia bukásáról, a béke és a kisebbségek problematikájáról, a szláv „Új Európa” kialakulásáról, Tomáš Garrigue Masaryk alakjáról, a ’38-as válságról és a müncheni egyezményről, a szovjet rezsimekkel szembeni ellenállási mozgalmakról, valamint e rezsimek 1989-ben bekövetkezett végleges megszűnéséről. Mindezzel szuggesztív ösztönzést ad az európai történelem átértelmezéséhez. Magát „Közép-Európát” is tágabban szemléli a szerző, immár nem a német típusú Mitteleuropára emlékeztető fogalomként: ide érti azt az egész területet, amely Németország és Oroszország, illetve a Baltikum és az Égei-tenger között található a térképen.

A bemutató után a szerzővel beszélget Szarka László az MTA Kisebbségtudományi Intézetének igazgatója és Nagy András író.

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.