Home Ön itt van:
2003. december 12. péntek 19:00
Közép-európai Kulturális Intézet, Budapest, VIII. Rákóczi út 15.
Évzáró mulatság a Közép-európai Kulturális Intézetben
Koncert
2003. december 10-én, szerdán 19 órakor „Gömöri est” címmel tartja a KeKI immáron hagyományos évzáró rendezvényét, ezúttal a budapesti Osztrák Kulturális Fórummal és Szlovák Intézettel közösen. Az est középpontjában a történelmi Gömör megye falvainak hagyományos zenei kultúrája áll. A Fonó zenekar és két szútori muzsikus, Lakatos Adolf „Edi” (hegedű) és Lakatos Béla „Pelo” (brácsa) muzsikáját gömöri születésű költők, Bettes István, Hizsnyai Zoltán és Tőzsér Árpád szülőföldről írott versei teszik „összművészeti” élménnyé, amelyeket a szerzők előadásában hallhat a közönség.

A népzenekutató és -gyűjtő Agócs Gergely rövid összekötő szövegei betekintést nyújtanak a gömöri magyar, szlovák és cigány etnikum hagyományos zenei kultúrájába. Ennek egyik fő jellemzője, hogy egy-egy településen valóságos zenészközpontok alakultak ki, ahol gyakran 5-6 teljes zenekar is tevékenykedett egyszerre. A kisnemesi hagyományok ugyanis azt diktálták, hogy minden családi összejövetelt, a disznóöléstől a névnapig, a lehető legnagyobb látványossággal ünnepeljenek meg. A népélet közösségi munkaalkalmaihoz (dohánysimító, aratás, szüret) ugyancsak kapcsolódott zenei vígasság. A 19-20. század fordulóján a környék kisnemesi hagyományának köszönhetően már a Vály-völgy kisebb falvaiban is tánciskolák nyíltak, amelyeknek ugyancsak fontos szereplői voltak a helyi zenekarok, különösen a cigányzenekarok. E gazdag zenei hagyományból villant fel egy-egy epizódot a Közép-európai Kulturális Intézet évzáró mulatsága.

A zenét a Fonó zenekar biztosítja. A zenekar Budapesten alakult 1997-ben. Tagjai olyan muzsikusok, akik a népzene előadását, oktatását és kutatását hivatásszerűen művelik. Zenéjük fő profilját a Kárpát-medence népeinek hangszeres és vokális népzenéje, ennek hagyományhű feldolgozása alkotja.

A Fonó zenekar a magyarországi folkzenekarok között nem csak a gazdag hangzást biztosító széleskörű hangszerparkkal és e sok hangszer mesteri megszólaltatásával tűnik ki, de kivételesnek mondható abban a tekintetben is, hogy koncertjeiken a magyar népzenén kívül a térség egyéb népeinek (szlovákok, románok, zsidók, cigányok, ruszinok, horvátok) tradicionális dallamait is magas színvonalú tolmácsolásban élvezheti a közönség. Lemezeiken e sokszínűség mellett az összetartozás ténye is kifejezésre jut: olyan dallampárhuzamokra és hangszerkezelési hasonlatosságokra építenek, amelyek érzékeltetik Közép-Európa Kárpátokkal övezett térségének mint önálló kultúrrégiónak folklórzenei összefüggéseit.

A Közép-európai Kulturális Intézet évzáró estjén fellépnek:
a Fonó zenekar tagjai: Herczku Ágnes, Agócs Gergely, Gombai Tamás, Szabó Gábor, D. Tóth Sándor, Kürtösi Zsolt; a két szútori muzsikus: Lakatos Adolf „Edi” és Lakatos Béla „Pelo”, valamint a gömöri születésű költők: Bettes István, Hizsnyai Zoltán és Tőzsér Árpád.

Helyszín: Közép-európai Kulturális Intézet, 1088 Budapest, Rákóczi út 15.
Időpont: 2003. december 10. (szerda), 19 óra

A Fonó zenekar

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.