Home Ön itt van:
2004. március 22. hétfő 16:30 - 2004. április 23. péntek 18:00
Közép-európai Kulturális Intézet (Budapest, VIII. Rákóczi út 15., t.: 483 18 36,f.: 483 18 37)
Márai Közép-Európája, Közép-Európa Máraija - Márai és Itália - Josef Císarovsky: Márai és a 20. század - Márai Kassája
Kiállítás
Márai Közép-Európája, Közép-Európa Máraija

Márai ­ emlékkiállításnak adott otthont a Kö­zép-európai Kulturális Intézet galériája március 23. és április 23. között. A kiállítás, amely a Cseh Centrum, a Közép-európai Kulturális Intézet, az Olasz Kultúrintézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében valósult meg, az alábbi témák köré szerveződött: Márai Közép-Európája, Közép-Euró­pa Máraija — a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából; Márai és Itália kapcsolata; Josef Císařovský cseh festő festményei Márai Füves könyvének ihletésére; Márai Kassája: a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum anyagából készített tablók.

Süli János, Kassa polgármestere, Márai Enikő dramaturg és Márai Sándor ma is élő leszármazottai is jelen voltak a megnyitón.

A kiállítást három rendezvény kísérte: „Mindig nyugatra menj. És ne feledd soha, hogy keletről jöttél” — Márai Sándor közép-európai fogadtatásáról; Márai Sándor műveinek fordításáról beszélgettek lengyel, olasz, szlovák és szlovén műfordítók Márai fordítva címmel, és Márai Sándor olaszországi élményeiről szólt az „Itália, száműzöttek Édene” című est.

Az „Itália, száműzöttek Édene” címmel tartott pódiumbeszélgetésen Márai Enikő dramaturg olvasott fel részleteket Márai Sándor Naplójából. A beszélgetés résztvevői (balról jobbra): Szörényi László, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója, Arnaldo Dante Marianacci, az Olasz Kultúrintézet igazgatója, Módos Péter, valamint Sárközy Péter, a római Sapientia Egyetem tanára.

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.