Home Ön itt van:

2015. június 2.

 

2015 júniusában tizedik alkalommal rendezték meg Párkányban a régió legrangosabb és legismertebb összművészeti fesztiválját, az AquaPhone-t. Az esemény egyik programja az Európai Utas Hidak, korok, Budapest című, magyar-szlovák nyelvű kiállítása volt a Párkányi Városi Múzeumban. A kiállítást Frühauf Károly, az Aquaphone Fesztivál alapítója és Módos Péter, az Európai Utas kurátora nyitották meg.

A kortárs irodalmi, zenei, képzőművészeti és színházi élet jeles képviselőit felvonultató esemény határon innen és túl is nagyon kedvelt. A művésze az ötvenes években népszerű vízi telefonálásnak (AquaPhone) állítanak emléket. „Az ötvenes években semmilyen lehetőség nem volt a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal és barátokkal találkozni, beszélgetni. Ezért esténként, szélcsendes időben az emberek lementek a Dunához, a víz fél kilométeren vitte a szavaikat, időnként egy-egy rejtjelezett hírt. Az AquaPhone projekttel ezeket az időket idézzük fel, tisztelettel adózva azoknak, akik annak idején a Dunára bízták titkaikat. Az esemény tanúsítani szeretné az emberek abbéli óhaját, hogy érintkezhessenek, és azon leleményességét, mellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására” – fogalmazott Himmler György, a fesztivál szervezője.

Az ötlet, hogy zenészek és költők bevonásával állítsanak emléket a vízi telefonálásnak, a párkányi születésű, jelenleg Svájcban élő Frühauf Károly feleségétől származik. Kilenc éve Hanneke Frühauf gondolatát két svájci zenész, Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger váltotta valóra, akik zenei improvizációt hoztak létre. A zene kíséretében azóta minden évben más-más irodalmi alkotás kel át a Dunán. A magyar, a szlovák és a német nyelven előadott műveket klarinét és cselló kíséri.

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.